29 oktober 2006

Harvest Festival

I brittiska skolor och kyrkor firas Harvest Festival i september eller oktober varje år. Ceremonin består av sånger, korta pjäser, böner och dekorationer av frukt och mat som barn och vuxna har tagit med hemifrån. Traditionen är gammal och finns i olika versioner över hela världen. Den gemensamma nämnaren är tacksägelsen; sedan urminnes tider har bönder tackat Gud för en lyckad skörd.

Lilla-stora J och lilla L firade Harvest Festival i skolan och på dagis i fredags. Föräldrar och andra närstående till barnen var inbjudna att ta del av sånger och spex i skolans teater. Det var en upplevelse att se alla dessa barn bjuda på sig själva, nästan helt utan blygsel och med glittrande ögon.

Där satt vi - mamman, pappan och mormorn - på första parkett. Vi nära på sprack av stolthet. Lilla-stora J spelade med i skördeberättelsen hennes klass framförde och hon gjorde det med sån självklarhet. Och glädje! Hon spelade "the doggie" i sin allra första uppsättning. Om hon får bestämma lär det bli flera.

De något äldre barnen visualiserade och berättade vad de hade lärt sig om mat den här terminen. Den pojke som tolkade sitt manus lite fel rev ner många applåder när han sa att han "... gillar choklad så mycket och så går det ju så bra ihop med ägg...?". Matkulturen i det här landet är ju inte känd för att vara bra precis och jag tycker inte att ägg och choklad i kombination är så mycket värre än en chipspåse till frukost ;-)


Lilla L och hans dagisgrupp kom upp på scenen som pricken över i när föreställningen led mot sitt slut och de sjöng de sista sångerna. Lilla L var sammanbiten. Tittade undrande efter oss, som han visste satt i publiken. Tyckte nog att han hamnat i ett riktigt spektakel, något man kan klara sig utan. Skönare då att sova en stund, som en en liten kompis till honom gjorde i frökens varma famn.

Skolan ordnade sen med att den mat och frukt som alla bidragit med transporterades till behövande. Detta år ett äldreboende i området och hemlösa i en mindre stad i närheten.

Inga kommentarer: