3 december 2006

Mätt och mat

Helgen har bjudit på god mat. I fredags kväll provsmakade jag olika rätter och drycker från Provence, typiska kring jul. Vi var ett gäng tjejer som var hemma hos franska Laurance; hon hade skapat julstämning och lagat en massa mat. När jag åkte hem stod magen i åtta hörn.

Vår vän T från Norrköping/Helsingborg, på väg att bli utlandssvensk med sin familj, har hälsat på oss i några dagar:-) När han kom langade han upp en fantastisk flaska vin, bröd och gåslever - direkt från Paris. Vi avnjöt det under mycket mmmmmmande och kunde inte sluta prata om hur det smälte på tungan. En för mig ny upplevelse, jag har aldrig ätit fois gras förrut. Det gav mersmak.



Några har undrat vad vi äter för slags mat här. I omställningens tid har jag inte letat upp nya recept utan fortsatt laga samma saker som jag gjorde i Sverige.

Varje vecka tillagar jag kycklingfiléer, torsk, lax, köttfärs och fläskkotletter på olika sätt. Med pasta, ris, nudlar eller potatis, kalla såser, varma såser och grönsaker. Om barnen får välja skulle de nog äta ris varje dag. Med soja - bara.

Ibland gör jag pannkakor. Häromdagen gjorde jag dem med blåbär i, lite amerikanskt pösiga. Riktigt fina - men barnen tyckte bättre om de vanliga (som landar som en degklump i magen). En annan gång, men det är länge sen, gjorde jag pannkakor med krossade hasselnötter i. För att det skulle bli lite nyttigare! Men då fick min man en allergisk reaktion; han tål inte hasselnötter.

Det är ett extremt stort utbud i mataffären. Jag tillbringar lång tid där varje gång jag handlar, och det gör jag ofta. Vårt kylskåp är hälften så stort som det vi hade i Sverige, likaså frysen. Så det blir några vändor varje vecka.

Det finns förstås oändligt många hyllor med färdiglagad mat. Vi har testat olika indiska rätter och de smakar väldigt bra! Är ju inte van vid att färdiglagad mat i Sverige smakar gott så jag var lite skeptisk först.

Första tiden hittade vi inte gott bröd. Det enda jag såg var långa hyllor med rostbröd, i bästa fall lite grövre. Nu, när jag hittar i butiken och kan sortera alla intryck bättre, köper jag alltid valnötsbröd. Det ger lite tuggmotstånd och är nyttigt.

Det här är min standardlista:
Frukt (bananer, äpplen, mandariner, passionsfrukt, päron)
Gul och röd lök, vitlök, paprika, morötter, chili, ruccola, ingefära
Rökt skinka, leverpastej, cheddar, parmesan, mozzarella, feta
Naturell yogurt, drickyoghurt, creme fraiche
Juice
Frysta bär
Kycklingfiléer, fläskkotletter, fiskfiléer, köttfärs
Flingor, müsli
Vatten
Bröd
Och på fredagar: Chipspåsar, läsk, choklad, tiramisú, chokladpudding...


Jag väljer ofta Sainsbury's egna varumärken, de har snygga etiketter och inspirerande information på förpackningarna. Och produkterna är av god kvalitet!

Om det behövs kan jag köpa mediciner, leksaker, cd:s, filmer, tidningar, vin och blommor i affären också. Inte dumt alls.

Ibland köper jag kött hos slaktarn i Bramhall Village, bröd hos bagaren och frukt och grönsaker av frukthandlarn. För deras överlevnad är det viktigt att handla hos dem. Och det är givetvis mycket charmigt och mer personligt så!

Mer om mat snart - skolmat!


Update:
Jag har inte hittat flytande margarin här. Finns inte, sa den person jag frågade i affären.

Inga kommentarer: